25 مايو، 2023

دورة بعنوان ( فهرسة الكتب العربية القديمة والدوريات وفق قواعد الفهرسة الانكلو امريكية )

برعاية الاستاذ الدكتور قصي الاحمدي رئيس جامعة الموصل وباشراف الاستاذ سيف الاشقر الامين العام لمكتبات جامعة الموصل   وضمن نشاطات شعبة التعليم المستمر اختتمت المكتبة المركزية اليوم  دورة حضورية بعنوان ” فهرسة الكتب العربية القديمة والدوريات وفق قواعد الفهرسة الانكلو امريكية ” والتي استمرت من 21-25/5/2023  والقاها كل من المدرس المساعد ” رواء صلاح الدين زيادة ” والسيدة ” شذى احمد ذنون  ”  وادارة وتقديم السيدة ” صبا معد احمد ” وحضرها امناء المكتبات الفرعية في كليات ومراكز الجامعة وايضا عدد من منسبي المكتبة تناول المحاضرون في اليوم الاول من الورشة مقدمة عامة عن فهرسة الكتب العربية القديمة والدوريات وفق قواعد الفهرسة الانكلو امريكية واهم المزايا بينما تناول اليوم الثاني موضوع قواعد الفهرسة الانكلو امريكية و ابراز اهميتها وتناول اليومين الثالث والرابع تطبيق عملي لما تم ذكره واختتمت الدورة بامتحان لاجتياز الدورة , وسيتم منح المشاركين في الدورة شهادات مشاركة

Five-day Course on Cataloging Old Arabic Books and Periodicals

Under the auspices of Prof. Dr. Kossay Alahmady, President of the University of Mosul, and under the supervision of the Secretary General of the University of Mosul Libraries, Mr. Sayf Al-Ashqar, the Continuing Education Division of the Central Library conducted a five-day course titled “Old Arabic Books and Periodicals Cataloging Based on Anglo-American Cataloguing Rules (AACR)”, delivered by Asst. Lect. Rawa Salahuddin and Asst. Lect. Shatha Ahmed and administered by Saba Maad from 21-25 of May, 2023. The course dealt with cataloging old Arabic books and periodicals according to the Anglo-American Cataloguing Rules (AACR) which are an international library cataloging standard designed for the construction of library catalogs and similar bibliographic tools and cover the physical description of library resources, as well as the provision of name and title access points. At the end of the course, attendants were awarded certificates of attendance.